Mario Amorós: “Allende defensava un fort reformisme social amb participació popular.”

Mario Amorós: “Allende defensava un fort reformisme social amb participació popular.”

Crònica de la presentació de Salvador Allende. Biografía política, semblanza humana.

Fundació Sentit Comú

En el marc del 50è aniversari de la mort del president socialista Salvador Allende i el cop d’estat a Xile de 1973, la Fundació Sentit Comú juntament amb l’editorial Capitan Swing, van organitzar aquest passat dilluns 18 de setembre l’acte de presentació del llibre de Mario Amorós, Salvador Allende: Biografía política. semblanza humana a la Llibreria Alibri. Un acte presidit per la conversa sobre el context històric i el llegat d’aquell moment amb el diputat en el Congrés i doctor en dret constitucional, Gerardo Pisarello i moderada per la presidenta de la Fundació, Sara Moreno.

A l’espai de la llibreria on es va celebrar l’esdeveniment hi van acudir unes 60 persones de diferents edats i perfils que van omplir la sala interior. La presentació inicial de la Sara Moreno va posar en context el rol de la Fundació i va explicar també l’objectiu de l’acte. Al final de l’inici, va recordar que la Fundació Sentit Comú també té una publicació pròpia, la revista de la Pública, que ja porta dos números publicats.

L’autor del llibre i historiador, Mario Amorós, va delitar al públic amb una síntesi de la vida de la figura històrica de Salvador Allende. Fent un repàs del context històric, l’herència i el llegat del qual hem pogut aprendre. Una explicació que va acabar plantejant la qüestió de cap a on avancem políticament. “Han passat 50 anys i els valors d’Allende encara ens inspiren les polítiques d’esquerra”, va comentar l’autor al final de la seva intervenció. Seguidament, i després d’una breu presentació per part de la presidenta de la Fundació, en Gerardo Pisarello va obrir la conversa parlant de l’herència allendista. “L’11 de setembre Allende pensava convocar un referèndum per redactar una nova constitució a Xile. Visionava el socialisme democràtic com un element fonamental i un projecte viu .” Confluint que cal incorporar les pràctiques d’Allende a les nostres pràctiques polítiques actuals, com un exemple d’eina de transformació.

Al final de l’acte el públic va participar amb un parell d’intervencions on es van recollir idees i reflexions al voltant de la conversa. Finalment, l’acte es va tancar amb unes últimes paraules de la Sara que va convidar els presents a quedar-se una estona per la firma de llibres. Gran part del públic es va apropar als ponents i van poder comprar el llibre firmat. Tot i que l’esdeveniment s’acabés va quedar clar que tot el llegat d’Allende encara és vigent i tot el que hem après de la història d’aquell moment sobreviu, tot i que faci ja cinc dècades d’aquell instant.

Podeu veure l’acte complet al canal de Youtube de la Fundació o a continuació.

Fotografia: Leyre P. González

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: